Register

Ge fasaden långt liv med den bästa ytterpanelen

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Med en ny ytterpanel kommer ditt hus inte bara se piggare och fräschare ut, det står också emot väder och vind bättre så att fasaden lever länge. Vår köpguide vägleder dig och hjälper dig att välja rätt.

Redaktörens val:

Hitta rätt ytterpanel för ditt hus

En fasad kan bestå av allt från puts, plåt och tegel, men i Sverige är det vanligast att man använder sig av trä. Hela syftet med fasaden är att ge huset ett skydd mot vatten, snö och vind och trä har visat sig vara ett mycket hållbart, robust och vackert materialval. Fördelen med trä som ytterpanel är att du har möjlighet att skapa alla möjliga typer av kombinationer med både långa och korta paneler för att ge ditt hus så mycket personlighet och karaktär som möjligt.

Eftersom trä är ett levande material är det viktigt att komma ihåg att det finns en viss livslängd. Livslängden kommer att påverkas beroende på hur du behandlar panelerna och hur pass utsatt materialet har varit för olika väderförhållanden. I vissa fall räcker det gott och väl med att byta ut någon enstaka panel som har gått sönder eller fått röta, men i andra fall kan ett totalt fasadbyte vara det som krävs och då är det viktigt att veta hur man ska välja.

Stående eller liggande paneler

För många är det viktigt att huset får just det där uttrycket som man är ute efter. Hur du väljer att montera ytterpanelerna kommer vara avgörande för detta. Vad som passar bäst beror på ett flertal olika faktorer, t.ex. vad det är för husmodell som du vill ha och om du vill dämpa eller framhäva något specifikt.

Fördelar med stående ytterpanel

  • Ger intryck av ett smalare och högre hus
  • Kan kompletteras mycket bra tillsammans med läkt
  • Fasaden blir snabbare torr från regnvatten

Fördelar med liggande ytterpanel

  • Får ditt hus att se bredare och lägre ut
  • Lämpar sig utmärkt för hus som är extra utsatta för vind och regn
  • Enklare att genomföra byte av de nedersta brädorna.

Tips! Har du svårt att veta vilken placering som är den bästa för dig? Våga tänka utanför boxen och testa att kombinera liggande och stående ytterpaneler. Det ger ett mycket spännande och unikt intryck som skiljer ditt hus från resten. Kanske kan det vara en rolig idé att ha liggande paneler vid entrén och stående paneler på resten av fasaden!

Paneler i olika bredd ger olika intryck

Det är inte bara placeringen av panelerna som kommer att vara avgörande för intrycket, utan även bredden på dessa. De vanligaste måtten är 22x145 och 22x120, men variationer kan förekomma och det går även att specialbestämma efter behov. På marknaden hittar du både smalare och bredare alternativ. De smalare brädorna ger ett mer detaljrikt intryck som känns nätt och luftigt. De smala panelerna passar utmärkt på mindre ytor. En bredare modell ger ett mer gediget och massivt intryck och är att föredra om du vill montera en liggande panel.

Det finns dock ingen regel som säger att du måste ha en viss bredd eller längd, utan här är det din egen personliga smak som kommer vara styrande. Dock kan det fortfarande vara bra att fundera lite extra på panelernas placering (liggande eller stående) eftersom de lämpar sig bra för olika hus och olika väderförhållanden.

Så går ett fasadbyte till

När du ska byta din fasad är det första steget att riva bort den gamla fasadbeklädnaden. Detta gäller dock endast om du ska göra ett totalt fasadbyte och inte om du endast ska byta någon enstaka panel. Efter att du har rivit bort den gamla beklädnaden behöver du göra en kontroll av vindspärren som fungerar som ett vindtätt lager. I samband med detta kan du även passa på att kontrollera att stommen är hel och inte har angripits av varken röta eller fukt. När allt är i sin ordning är det dags att sätta upp läkt och sedan kan du bara börja montera panelerna på denna.


Redaktionen
Snickare.se
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Det beror helt på hur pass skadad din fasad är. Om du upptäcker fuktskador, sprickor eller röta är det dags att se över huset.
  • Huruvida du kan byta dina paneler på fasaden själv eller inte beror på hur mycket kunskap och verktyg som du har tillgång till. Att göra det själv är fullt möjligt, men är du osäker är det bättre att ta hjälp av proffsen.
  • Ja! Om du väljer att byta ut din fasad kan du i de allra flesta fall förvänta dig en värdeökning på bostaden.