Register

Slipa, putsa och kapa effektivt med den bästa vinkelslipen!

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Med en vinkelslip kan du göra allt från att slipa betong, kapa plattor och sten, fräsa fogar och mycket mer. Vi guidar dig rätt i djungeln och hjälper dig att hitta den bästa vinkelslipen!

Redaktörens val:

Slipa betong eller kapa metall på ett enkelt sätt

Vinkelslipen är ett mycket pålitligt och användbart verktyg som lämpar sig lika bra för proffsbyggare som hemmafixare. Verktyget kan drivas med hjälp av strömkabel eller genom laddningsbara batterier. Tack vare maskinens flexibilitet kan du använda den till att polera, putsa och såga, men även slipa och skära i många olika typer av material. I de flesta fall fungerar det bra med en lite billigare modell om du bara ska göra enklare uppgifter, men att veta vilkenmodell man ska välja är inte det lättaste.

Det finns fem saker som vi tycker är extra viktiga att ha i åtanke när du ska köpa en ny vinkelslip. Här nedan listar vi vilka:

  • Byte av klinga/skiva - Att byta klinga på din maskin ska vara enkelt. Här kan du välja om du vill använda dig av en specialnyckel eller om du vill att klingan ska kunna bytas utan några verktyg.
  • Skyddsskärm - Det ska vara enkelt och smidigt för dig att kunna vrida eller förflytta skyddsskärmen. På så sätt kan du se till att den skickar iväg gnistor och damm bort från dig och inte mot dig.
  • Stödhandtag - Det är mycket viktigt att du har ett fast grepp när du arbetar med en vinkelslip. Handtaget ska inte vara glatt och ska kunna vinklas åt båda sidor, samt uppåt.
  • Startknapp - Vi rekommenderar att du väljer en modell där det är enkelt att hålla in startknappen under tiden du arbetar med verktyget.
  • Batteri - Väljer du att använda dig av en vinkelslip som är batteridriven bör du välja en modell som har en laddningsindikator. På så sätt kan du se hur mycket ström som finns kvar och när det är dags att ladda.

Slip- och skärskivor - rätt tillbehör till rätt uppgift

Det råder ingen tvekan om att vinkelslipen är din absolut bästa vän om du vill skära i sten eller stål, men det gäller att du använder dig av rätt skär- eller slipskivor för arbetet. Vilka skivor eller skipar som du ska använda dig av beror på vad du planerar att använda verktyget till. Ska du t.ex. slipa mycket hårda ytor för att få bort bruk och puts så rekommenderar vi en diamantslipkopp som har ett bra grepp. Ska du däremot få bort gammal färg från trä eller bli av med rester från lim som härdat är den klassiska slipskivan att rekommendera. Vid kapning av rostfritt stål behöver du ha en tunn metallkapskiva. Det räcker vanligtvis med en på 1 mm.

Säkerhet är A och O när du arbetar med vinkelslipen

Att såga, slipa eller fräsa i olika material ger ifrån sig en hel del flisor och spån. Vill det sig illa kan det hamna i dina ögon eller på andra delar av din kropp. Genom att ha en bra och ordentlig skyddsskärm kan du förhindra en hel del skador, men du behöver också se till att använda dig av högkvalitativ skyddsutrustning. När det gäller skador som är relaterade till arbete med verktyg ligger vinkelslipen i topp 3.

Glasögon - Satsa på ett par skyddsglasögon som är tätslutande. Detta är extra viktigt när du arbetar med metall.

Hörselkåpor - En vinkelslip kan låta väldigt högt och därför är det viktigt att skydda hörseln. Ska du använda dig av verktyget under en längre tid är hörselkåpor ett måste.

Mask - Med en mask skyddar du dig när du tar bort finkornigt damm från bland annat tegel och plattor. Det bästa är om du väljer en med luftventil.


Redaktionen
Snickare.se
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Vinkelslipen kan användas till en rad olika arbetsuppgifter. Några exempel är att skära spår i väggen för kablar, kapa metallrör av olika tjocklek, göra bågar och hack i klinkers och kakel, fräsa bort trasiga fogar och slipa betong.
  • Det är ditt val av modell och varumärke som kommer vara avgörande för hur mycket du betalar för din vinkelslip. Priserna varierar vanligtvis mellan 600 kronor och upp till 2000 kronor. Ska du använda dig av verktyget ofta rekommenderas en dyrare och lite mer högkvalitativ modell.